Witajcie :)
Dzisiaj póki mam chwilkę to zrobię troche inny typ posta, mianowicie przepis na pyszny placek idealnie nadający się na szybkie śniadanie (czas przygotowania około 10 minutek)
Placek śniadaniowy
składniki:
* 4 białka i 2 żółtka jajka
* 100g płatków owsianych
* 2 średnie banany
* 60g jogurtu naturalnego
przygotowanie:
(opiszę krokami, będzie to przejrzyściej wyglądało :) )
1. Do miski wbijamy 4 białka i 2 żółtka
2. Następnie wsypujemy tam 100g płatków owsianych i mieszamy.
3. Całość wlewamy na patelnie delikatnie polaną oliwą i przykrywamy smażąc placek na średnim ogniu pod przykryciem.
4. Banany kroimy w plasterki i odkładamy na bok.
5. Gdy placek nabierze odpowiednich kolorów (oczywiście z dwóch stron) wyciągamy go na talerzyk i rozkładamy na nim plasterki banana.
6. Całość polewamy naszym jogurtem naturalnym
7. Bierzemy się do jedzenia naszego zdrowego i pełnowartościowego śniadanka :)
Smacznego!
źródło: kfd.pl
Dzisiaj póki mam chwilkę to zrobię troche inny typ posta, mianowicie przepis na pyszny placek idealnie nadający się na szybkie śniadanie (czas przygotowania około 10 minutek)
Placek śniadaniowy
składniki:
* 4 białka i 2 żółtka jajka
* 100g płatków owsianych
* 2 średnie banany
* 60g jogurtu naturalnego
przygotowanie:
(opiszę krokami, będzie to przejrzyściej wyglądało :) )
1. Do miski wbijamy 4 białka i 2 żółtka
2. Następnie wsypujemy tam 100g płatków owsianych i mieszamy.
3. Całość wlewamy na patelnie delikatnie polaną oliwą i przykrywamy smażąc placek na średnim ogniu pod przykryciem.
4. Banany kroimy w plasterki i odkładamy na bok.
5. Gdy placek nabierze odpowiednich kolorów (oczywiście z dwóch stron) wyciągamy go na talerzyk i rozkładamy na nim plasterki banana.
6. Całość polewamy naszym jogurtem naturalnym
7. Bierzemy się do jedzenia naszego zdrowego i pełnowartościowego śniadanka :)
Smacznego!
źródło: kfd.pl
to śniadanie to jakaś bomba kaloryczna, wg mnie lepiej zrobić bez płatków owsianych,2-3 jajka wystarczą na zwykłego omleta
OdpowiedzUsuń-1 banan
Płatki owsiane to węglowodany złożone, które uwalniają swoją "energię" przez dłuższy okres czasu niż te proste, przez co są zalecane na śniadanie tak jak większość produktów zbożowych. Oczywiście jeżeli chodzi o proporcje to należy samemu je dostosować do własnej wagi. To oczywiste, że osoba ważąca 60 kilogramów nie zje posiłku z proporcji składających się dla osoby ważącej 20 czy 30 kilogramów więcej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń