Dieta dla kobiet

Witajcie, dzisiaj coś typowo dla kobiet. Parę słów o diecie dla płci pięknej, co powinny jeść a czego powinny unikać.


Dieta, wbrew pozorom i ogólnej opinii wcale nie skazuje nas na głodowanie i wręcz chorobliwe liczenie kalorii. Głównym elementem dobrej diety jest odpowiedni wybór produktów.  Wiele osób się głodzi, a dalej nie może schudnąć gdy inne osoby objadają się bezkarnie i nie przybierają na wadze. Co jest powodem takiej kolei rzeczy ? Przemiana materii. Oczywiście istnieją produkty, które bez problemu przyspieszają ten powolny u niektórych proces.

Bardzo istotne w tym wszystkim są węglowodany.  Przemiana materii jest najlepsza, kiedy poziom cukru w organizmie utrzymuje się długo na tym samym poziomie - zależy to właśnie od węgli. Niektóre z nich powodują znaczne wahania cukru we krwi a niektóre właściwie go nie zmieniają. Źródło węgli tak jak już pisałem to : chleb, ziemniaki, owoce, warzywa i słodycze.

Teraz pytanie, które wam się zapewne nasuwa : skąd wiemy, które węgle co robią ? Otóż istnieje tzw. indeks glikemiczny(IG) - wyrażony skalą od 1 do 100, w jakim stopniu dany produkt zmienia poziom cukru we krwi. Im produkt ma niższy wskaźnik IG, tym mniejszym jest obciążeniem procesów przemiany materii i tym więcej można go zjeść. Najwyższe IG ma cukier biały(100), ponieważ to on błyskawicznie podnosi poziom cukru we krwi.

Przestawienie się na odżywianie według indeksu IG może na początku sprawić trochę trudności, ale przy odrobinie wysiłku staje się to banalnie proste. Chodzi po prostu o to, aby zapamiętać, które produkty możemy jeść ( niskie IG) a które nie ( wysokie IG)


Polecane (produkty poniżej 50 IG): 
- chleb pełnoziarnisty
- owoce(oprócz tych niezalecanych)
- ryż brązowy i dziki, płatki owsiane, musli bez cukru
- warzywa strączkowe
- makaron(gotowany tylko 6-8 min.)
- mleko chude i półtłuste, jogurt naturalny
- kawa bez kofeiny, soki świeżo wyciskane
- ser biały chudy lub półtłusty, sery żółte
- warzywa(prócz niezalecanych)
- mięso, wędliny, ryby
- kawa, herbata


Należy unikać (produkty powyżej 50 IG):
- cukier, chleb biały, bułki, słodycze
- ryż biały
- ziemniaki(szczególnie pieczone), frytki
- kukurydza, marchewka gotowana, buraki, rzepa, dynia
- musli słodzone i z owocami, popcorn, płatki kukurydziane
- makaron(gotowany do miękkości)
- banany, winogrona, owoce z puszki
- konfitury, soki owocowe(oprócz świeżo wyciskanych), miód
- napoje gazowane,
- mleko pełnotłuste
- panierowane ryby, mięso i drób
- ciasto francuskie, naleśniki, pizza, fast-foody
- ketchup pomidorowy, majonez
- mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana

Zasady racjonalnego odchudzania: 

  • Konsekwencja, cierpliwość, wytrwałość - odchudzanie to długotrwały proces, a organizm potrzebuje czasu, aby się przyzwyczaić do nowych warunków.
  • Posiłki należy spożywać o stałych porach- najlepiej 5-6 razy dziennie co 2,5 - 3 godziny.
  • Posiłki powinny być urozmaicone. Nie ma takich produktów, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Im większa różnorodność posiłków, tym większe korzyści zdrowotne.
  • Należałoby ustalić zapotrzebowanie kaloryczne i odjąć od niego około 300 kcal. W przeciwnym razie doprowadzimy do efektu jo-jo.
  • Układając posiłki, nie możemy zapomnieć, by dostarczyć swojemu organizmowi prawidłową ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów (w tym błonnika), tłuszczów potrzebnych do rozpuszczania i co za tym idzie, przyswajania grupy witamin A, D, E i K, ale również i minerałów.
  • Ograniczamy spożycie węglowodanów prostych tj. cukru, białego pieczywa, owoców, słodyczy.
  • Systematycznie wykonujemy ćwiczenia fizyczne- najlepiej 3 razy w tyg. po 60 min.
  • Nie zapominamy o uzupełnianiu płynów w ciągu dnia. Woda jest niezbędna w utrzymaniu homeostazy w organizmie.
  • Staramy się utrzymywać spadek wagi od 0.5 do 1 kg w ciągu tygodnia. Szybsza redukcja będzie utratą tkanki mięśniowej i wody.

 Trzymam za Was kciuki :)




kfd.pl

Komentarze