Brokuły - naturalny "spalacz" tłuszczu




Brokuły w-100g
Kalorie- 28
Białko- 2. 98 g
Węglowodany- 5. 24 g
Tłuszcze- 0. 35 g
Cholesterol- 0 g
Woda- 90. 69 g
Błonnik- 3 g


Brokuł jest bogaty w witaminy takie jak: C, K, A, PP, a także jest dobrym źródłem błonnika.
Zawiera wiele cennych substancji, które działają przeciw-nowotworowo. Brokuły działają bardzo korzystnie na system odpornościowy człowieka-działają na zasadzie modulatorów- chronią przed wirusami i bakteriami. Spożycie brokuł jest zalecane dla osób borykających się z problemami sercowo-naczyniowymi. Warzywo to usprawnia nie tylko pracę serca, ale także wspomaga walkę z nieprawidłowościami. 

Dodany obrazek

Brokuł to bardzo dobre źródło magnezu, fosforu czy wapnia. Brokuł to „żyła złota”- zawartość witaminy C w jej składzie przewyższa zawartość w pomarańczach. Z kolei szklanka mleka bogata w wapń nie wypada już tak kolorowo, jeśli porówna się ją z kuzynem kalafiora. Warto dodać, iż w swoim składzie posiada duże pokłady kwasu foliowego, który zalecany jest dla kobiet będących w okresie ciąży.
Na chwilę obecną prowadzone są badania genetyczne mające na celu wyizolowanie genów z brokuł, które są odpowiedzialne za ich pro zdrowotne właściwości. Wszystko jak na razie objęte jest wielką tajemnicą. Pozytywny wynik badań może być bardzo ważnym odkryciem dla człowieka i wielką bronią przy walce z rakiem.

Kupując brokuły należy zwrócić szczególną uwagę na kolor-należy unikać żółtych przebarwień. Zielony kolor to prawidłowy wybór. Najzdrowiej jest przygotowywać te warzywa na parze gdyż podczas tej obróbki nie tracą cennych składników odżywczych dla zdrowia człowieka. 

Wpływ brokuł na organizm człowieka:

• Chroni przed rakiem wielu narządów
• Wzmacnia system odpornościowy
• Chroni przed promieniowanie UV
• Wspomaga regenerację organizmu
• Wspomaga produkcję czerwonych krwinek
• Przeciwdziała postępowi anemii
• Walka z otyłością
• Chroni skórę
• Wspomaga serce
• Chroni przed wolnymi rodnikami
• Walka z cukrzycą
• Wspomaga leczenie osób dotkniętych Chorobą Alzheimera
• Przeciwdziałanie zaćmie ze względu na obecność witaminy C i beta-karotenu

Dodany obrazek

Brokuły nie leczą cukrzycy, lecz kontrolują jej postępowanie. To wszystko dzieję się za sprawą pewnego związku zawartego w ich składzie-mowa tu sulforafanie (sulforafan zaliczany jest do produktów enzymatycznej hydrolizy glukozynolanów-[Ciska, Kozłowska 1998]). Związek ten produkuje odpowiednie enzymy, które chronią naczynia krwionośne przed złośliwym działanie cukrzycy, a tym samym chronią również skórę przed zniszczeniem. Inną ważną cechą tego związku jest także wpływ na detoks, jaki zachodzi w wątrobie-mianowicie przyspiesza te procesy. Ze względu na te cechy a także inne aspekty w 1994 roku wzrosło dramatycznie spożycie tychże warzyw. Do dziś ta frekwencja się utrzymuje.

"Na podstawie przeróżnych badań eksperymentalnych, zrobionych w warunkach in vivo na zwierzętach jak i in vitro na kulturach komórkowych, wykazano, iż sulforafan redukuje zawartość różnych form kancerogennych [Fahey 1997]. Kuzyn kalafiora jest warzywem zawierającym duże ilości glukozynolanów [Daxenbichler 1991].
Podczas enzymatycznego ich rozkładu powstają pewne substancje, tj. tiocyjaniany, indole, izotiocyjaniny, a także opisany wyżej sulforafan. Wiele badań potwierdza zdolność tych związków do hamowania nowotworu żołądka, piersi, wątroby i płuc. Szczególne działanie wykazuje indol 3-karbinol, który występuje w brokułach i wpływa na metabolizm estrogenów [Steinmetz 1996].
Brokuły są warzywem odznaczającym sie wyjątkową przydatnością do mrożenia. Zachowują, bowiem odpowiednią konsystencje, delikatny smak i zapach, intensywnie zieloną barwę, a przy tym wysoką wartość odżywczą [Rutkowska 1996]. Celem pracy było porównanie zawartości wybranych związków biologicznie aktywnych, w tym sulforafanu, w różnych odmianach brokułów oraz określenie wpływu blanszowania na zmiany ilościowe tych związków.”


Dodany obrazek

Wszystko jedno czy ćwiczysz czy nie, czy jesteś osobą w podeszłym wieku czy młodą- pomyśl o włączeniu brokuł do swojego jadłospisu. Natura obdarzyła te warzywa niezwykłymi właściwościami, które powinny być wykorzystywane.






kfd.pl

Komentarze