Ryby - lek na całe zło.


DLACZEGO WART JEŚĆ RYBY ?

Ryby mają istotne znaczenie w komponowaniu prawidłowej diety człowieka. Wynika to przede wszystkim ze specyficznych substancji, jakie w nich występują. Do najważniejszych należą wysokowartościowe białko, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega–3, witaminy z grupy B, witamina A, witamina D oraz składniki mineralne, zwłaszcza fluor i jod.

Dodany obrazek

BIAŁKA Z RYB :


Ryby stanowią bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka,charakteryzującego się bardzo wysoką przyswajalnością,która wynosi 97% i jest wyższa od przyswajalności białka zwierząt rzeźnych.
W świeżym mięsie ryb znajduje się ok. 13-24% białka surowego,uzależnione jest to od gatunku i stanu odżywienia zwierzęcia ale także od rodzaju mięśnia i miejsca pobrania próbki.

Zawartość białka w mięsie ryb nie podlega znaczącym wahaniom sezonowym oraz nie ma wpływu na to środowisko,w jakim ryby przebywają.

ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W PRZETWORACH RYBNYCH W ZALEŻNOŚCI OD ASORTYMENTU WAHA SIĘ:

- w rybach świeżych od 16,3g do 23,7g/100g,
- w konserwach rybnych od 9,8g do 24,1g/100g, 
- w rybach wędzonych od 20,7g do 22,1g/100g części jadalnych. 

NAJBOGATSZE W BIAŁKO JEST MIĘSO:

- Halibuta
Dodany obrazek

- Łososia
Dodany obrazek

- Szczupaka
Dodany obrazek


KWASY OMEGA-3 :

Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach wpływają na:
- mózg i wzrok - wspomagają rozwój i pracę mózgu i prawidłową ostrość widzenia,
- ciąża - obniżają ryzyko przedwczesnego porodu,
- serce - przeciwdziałają miażdżycy, zakrzepicy, zatorom, normują ciśnienie krwi i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu,
- alergia - łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry i innych alergii, a także łuszczycy i zapalenia stawów,
- oddychanie - hamują rozwój astmy u dzieci,
- zachowanie - wspomagają procesy koncentracji i uczenia się oraz zapobiegają nadpobudliwości dzieci (hiperaktywności - ADHD),
- samopoczucie - depresja jest powiązana ze zmniejszonym poziomem kwasów omega-3 w mózgu - spożycie ryb zmniejsza jej ryzyko,

Dodany obrazek

JEDZ RYBY I PRODUKTY RYBNE Z TAKICH GATUNKÓW JAK (TZW.GATUNKI BEZPIECZNE) :
- Łosoś Norweski,
- Makrela Atlantycka,
- Śledź,
- Sardynka,

RYBY KTÓRE ZAWIERAJĄ DUŻO KWASÓW OMEGA-3 :
- Sola,
- Mintaj,
- Flądra,
- Dorsz,


PAMIĘTAJ :

- świeże ryby kupuj tylko w godnych zaufania sklepach sprzedających towar od godnych zaufania dostawców, posiadających wdrożone systemy zapewniania jakości żywności (np. HACCP),
- najzdrowsze sposoby przyrządzania ryb to gotowanie na parze i pieczenie,
- kupuj także ryby mrożone, są one żywieniowo równie cenne jak świeże,
- nie przechowuj ryb mrożonych dłużej niż 3 miesiące,
- jedz różnorodne ryby morskie, mieszaj gatunki (spośród tzw. gatunków bezpiecznych),
- unikaj gatunków ryb mogących zawierać niebezpieczne skażenia chemiczne, takich jak niektóre gatunki tuńczyka, halibut, łosoś bałtycki, szprot bałtycki,
- czytaj dokładnie informacje na opakowaniu produktów rybnych - unikaj produktów z konserwantami,
- unikaj ryb i przetworów rybnych niewiadomego pochodzenia,
- ograniczaj spożycie ryb wędzonych, zwłaszcza szprotów (mogą zwierać substancje szkodliwe z dymu wędzarniczego), 
- unikaj paluszków rybnych (mogą zawierać szkodliwe tłuszcze trans),
- ostrożnie spożywaj ryby surowe, np. tatara z łososia czy sushi gdyż mogą zawierać groźne bakterie i pasożyty,
- ostrożnie spożywaj owoce morza, zwłaszcza mięczaków (małże zawierają mało kwasów omega-3 i gromadzą różne zanieczyszczenia),
- ryby słodkowodne zawierają znacznie mniej kwasów omega-3 EPA i DHA niż ryby morskie (z wyjątkiem pstrąga),
- popularna na rynku panga zawiera bardzo mało EPA i DHA, w porównaniu z innymi jest to ryba mało wartościowa,
- konserwy rybne (z gatunków „bezpiecznych”) są godne polecenia,
- marynaty, sałatki rybne i filety w oleju (w słojach lub w opakowaniach plastikowych) są równie godne polecenia pod warunkiem, że wyprodukowano je z „bezpiecznych” gatunków ryb i bez konserwantów,
- jedz co najmniej 2 posiłki rybne w tygodniu (z gatunków „bezpiecznych”) w ten sposób zmniejszasz ryzyko wielu chorób - od dziecięcej astmy aż po raka piersi!!!


Dodany obrazek

Komentarze